Vinoloog

Vinoloog

Wijn, de fascinerende drank die gemaakt wordt van het sap van druiven, die geduldig aan druivenstokken wachten tot ze de juiste rijpheid bereikt hebben. Op de meest prachtige en onverwachte plaatsen kunnen we druiven tegenkomen - tegenwoordig gelukkig ook in Nederland - die groeien tot de wijnboer besluit het fruit te oogsten en het sap te vergisten. 
Wereldwijd wordt er jaarlijks zo'n 293.000.000 hectoliter wijn geproduceerd (2018), waarvan maar liefst 51 procent afkomstig is uit Italië, Frankrijk en Spanje.  
De meest aangeplante druivenrassen zullen velen bekend in de oren klinken: cabernet sauvignon, merlot en tempranillo. Maar er zijn natuurlijk honderden andere druivenrassen te vinden, alle met eigen smaakkenmerken die te proeven zijn in de wijn. Klimaat, bodem, weer: allemaal zaken die een invloed hebben op het uiteindelijke product. Bovendien kan de wijnmaker de smaak op vele manieren beïnvloeden door het gebruik verschillende gisten, (houten) wijnvaten, de tijdsduur die de wijn in die vaten doorbrengt, enzovoort. Er zijn dan ook vele beslissingen die genomen moeten worden in het wijnbedrijf, voordat de wijn gebotteld wordt. 
Uiteindelijk komt het grootste deel van de flessen in een (wijn-) winkel terecht, waar je als consument een keuze kunt maken. En dat blijkt in de praktijk nog best ingewikkeld. Waar let je precies op bij het kopen? En moet je de fles dan op korte termijn openen, of zou het de wijn goed doen om nog een paar jaar te blijven liggen?

Ik vond dat zelf altijd reuze ingewikkeld en besloot dan ook wijncursussen te gaan volgen. 
Mijn eerste stappen in de wijnwereld zette ik bij Marja van Beek (Eerste Soester Wijnschool), die mij met haar enthousiasme voor wijn wist te infecteren. Gegrepen door de vele facetten van dit product (de smaak, de invloeden die hiertoe hebben bijgedragen, historie van de wijngebieden, de processen van het wijnmaken, enz.) wist ik in mijn vrije tijd het Wijnvignet, de Wijnoorkonde en het Wijnbrevet te behalen. De enig logische vervolgstap was het plaatsnemen in de collegebanken van de Wijnacademie, waar ik in februari 2017 afstudeerde. 
Sindsdien mag ik mij Registervinoloog van de Wijnacademie noemen. 

Als onafhankelijk vinoloog (ik verkoop zelf geen wijn en ben dus vrij om wijn in te kopen waar ik dat wil) organiseer ik wijncursussen en wijnproeverijen, geef ik wijnadvies op maat en schrijf ik artikelen over wijn. Inmiddels zijn mijn wijnproeverijen op locatie een regelmatig onderdeel van mijn werkzaamheden geworden. Deze bestaan meestal uit een snelcursus wijnproeven, gevolgd door een proeverij naar wens: een leerzaam evenement in een ontspannen setting. 

De mogelijkheden zijn enorm: van proeverijen met wijn uit specifieke landen tot het vergelijken van verschillende wijn van eenzelfde druivenras: er is van alles mogelijk. 

Neem voor de vele mogelijkheden en prijzen gerust contact op.
Share by: